Om Skotland.dk
Turforslag
Whiskyklub
Bidrag
Bag Skotland.dk

Biltur i Skotland

Vores tur til Skotland udgår fra Manchester og videre til Edinburgh, Aviemore, Oban og Luss ved Loch Lomond i bil.

Turen fra Manchester til Edinburgh præges af et landskab med bløde bakker, hvor der går masser af får, og hvor markerne er adskilt af meget lange stendiger. Kort efter Carlisle blev vi mødt af skiltet ”Velkommen til Skotland” ved grænsebyen Gretna Green. Bryllupsbyen, som i marts 2004 kunne fejre sit 250 års jubilæum som romantisk bryllupsby. Helt frem til 1940’erne var det smeden, der foretog de borgerlige vielser. Byen har beholdt sit romantiske ry, og her holdes cirka 4.000 bryllupper hvert år. Dette er ca. 13 % af alle bryllupper i Skotland.

Det er en tur i et flot landskab gennem små byer, og vi har god tid til at se dem, for der er en del vejarbejde. Omkring Edinburgh er der masser af blomstrende buske.
Edinburgh fik sit navn i 500-tallet Edwin’s Burgh. Opkaldt efter kongen af Northumberland, Edwin, der byggede en fæstning på bjerget. I Edinburgh bor vi på
Arajura Guest House.

Edinburgh regnes blandt verdens smukkeste byer, og er på UNESCOs eftertragtede liste over verdens kulturarv. En gammel, charmerende by med hyggelige gader, pubber, butikker og med Edinburgh Castle knejsende på toppen af en klippe for enden af den berømte rute The Royal Mile.
Den ældste del af Edinburgh Castle, det lille St. Margaret’s Chapel, stammer tilbage fra år 1076, men den første fæstning blev allerede bygget her ca. 500 e.Kr.
Placeringen er unik, da en udslukt vulkan udgør det perfekte fundament for at opbygge en fæstning. Fæstningen står som et gigantisk monument på toppen af det høje vulkankrater.

Næste dag går turen til Pitlochry, som har hele to destillerier. Vi besøger et af Skotlands ældste destillerier, Blair Athol Distillery. Hjemsted for Bell´s. Kendt for sin gode whisky. Destilleriet ligger idyllisk med velplejede plæner og små broer lige ved vandforsyningen, en lille flod, der flyder forbi. De rå stenbygninger og træerne er helt sorte af alkoholsvamp, jo tættere de ligger på lagerbygningen. Udover en grundig gennemgang af produktionen er der mange oplysninger at hente på rundturen. I Pitlochry ligger også Skotlands mindste destilleri - Edradour Distillery, som er kendt for at være det mindste, men ikke det bedste.

Herefter går turen til Aviemore der bærer præg af at være en turistby, hvorved der ikke er noget at skrive om. Fra en café har vi udsigt over området til Cairngorm bjergene, der er Storbritanniens førende skisportsområde med omkring 30 pister. Vi kan skimte en vej op ad bjerget. Så vi kører af sted. Undervejs I Glenmore Forest Park stopper vi ved Loch Morlich. En smuk beliggende sø med en dejlig sandstrand og i baggrunden bjergene.
Kun 9 miles fra Aviemore ligger Cairngorm Ski Centre med panoramaudsigt over området
http://www.cairngormmountain.com. Mens vi traver rundt heroppe, ser vi en stor flok elge gå og græsse lidt længere nede. Der er køligt heroppe, men en flot solnedgang.

Dagen efter tager vi til Fort William. Landskabet er flot. Disen hænger om bjergene, der har et flot brunligt skær. Vi følger den flotte sø Loch Laggan.
Fort William ligger smukt ned til Loch Linnhe og med Ben Nevis 1343 m, Storbritanniens højeste bjerg i baggrunden. Hyggelig by til en strøgtur.
Ved Portnacroich er der et flot gammelt slot på en lille ø.

Vi fortsætter til Oban på Skotlands vestkyst. Den største by på vestkysten nord for Glasgow med ca. 8.500 indbyggere. Her ligger vores B&B (Glengorm Guest House) på hovedgaden allerførst i byen.
Havnefronten er ren idyl med udsigt til masser af bjerge i det fjerne. Et rigtig hyggeligt område med livlig aktivitet. Færgerne stævner ud af havnen på vej mod Hebriderne. Ind imellem dukker der en sæl op i havnen.

Dagen efter kigger vi indenfor på Oban Distillery, der ligger lige midt i byen. Et gammelt destilleri fra 1794, hvor der fremstilles en maltwhisky, der stadig lagres 14 år i store egetræstønder.
Der er høj sol og 17°C, så vi køber en sejltur for 6 pund. En tur på en time ud til nogle øer, hvor sælerne ligger og soler sig, mens vi fotograferer løs.
Efter sejlturen finder vi frem til TESCO og får provianteret lidt mad til køreturen samt lidt whisky. Oban Single Malt 12 år. 26 £. På destilleriet koster den 29 £. Det er dyrt at købe whisky i Skotland, men dyrest på destillerierne. I Skotland koster 3/4 liter det samme som 1 liter koster i Danmark.

Ved middagstid forlader vi Oban i det flotteste vejr og skal køre 105 km til Luss ved Loch Lomond søen.

Vi tager naturligvis den smukke tur langs "the bonny, bonny banks of Loch Lomond". En sang, der efter sigende skulle være skrevet af en ung skotte, der i engelsk fangenskab ventede på at blive henrettet. En rigtig sørgelig historie. Men langs søen er der meget flot, og det er der mange andre, der har fundet ud af. Vejene er smalle, og der er en del trafik. De store røde rododendron buske blomstrer. Vi finder en rasteplads, hvor vi spiser vores frokost med sø udsigt. Loch Lomond er Skotlands største ferskvandssø på 71 kvadratkilometer.

Da vi kommer til skiltet mod
Luss forlader vi hovedvejen og kører ind i den lille by, hvor vi straks ser vores hotel (Colquhoun Arms Hotel).
Om aftenen spiser vi henholdsvis lammesteg, skinkebøf og haggis. Alt i store portioner. Haggis smager lidt som blodpølse. Det er hjerte, lever og lunger fra får, der koges og hakkes fint. Røres godt sammen med løg, salt, peber, muskatnød, muskatblomme, havremel, nyrefedt og bouillon. Nu har vi smagt det. Det var også den aften, hvor der blev tid til at smage på de indkøbte souvenirs.

Det siges om vejrsituationen i Skotland, at enten regner det, har lige regnet, eller skal til at regne. Men det holder nu ikke rigtig i denne påskeferie, hvor vejret har været godt.
Skotland er et land med overflod af gamle smukke historiske slotte og borge. Overalt finder man historie. En 4 dages rundrejse i Skotland er slet ikke nok. Men vi har dog fået et godt indtryk af hvad Skotland har at byde på.

Dette er en forkortet udgave af rejsebeskrivelsen, læs hele historien på:
http://www.turistliv.dk/skotland.htm.


kontakt@skotland.dk